• Olijfolie

Kun je bakken met extra vierge olijfolie?

Kun je bakken met extra vierge olijfolie?

Kun je bakken met extra vierge olijfolie?

Het wordt nog wel eens in twijfel getrokken: is bakken met extra vierge olijfolie gezond? Wij laten je graag zien dat extra vierge olijfolie verhitten gewoon kan. Het is zelfs veel gezonder dan het gebruik van andere olijfolies.

Is extra vierge olijfolie gezond om in te bakken?

Het is een mythe dat je niet mag bakken in extra vierge olijfolie. Extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit is zelfs zeer geschikt om te verhitten. Het zit boordevol enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die goed zijn voor je hart. Extra vierge olie bevat daarnaast veel antioxidanten en ontstekingsremmers.

Waar komt dit misverstand dan vandaan? Vroeger werd olijfolie met een molensteen gemaakt. De pitresten die in de olijfolie achterbleven zouden kunnen verbranden tijdens verhitting. Tegenwoordig is alle olijfolie gefilterd. Lees hier hoe onze olijfolies worden gemaakt.

Hoe heet mag extra vierge olijfolie worden?

Een extra vierge olijfolie van goede kwaliteit kun je met gemak verhitten tot 180°C. Heeft deze extra vierge ook nog eens een lage zuurtegraad? Dan kun je hem zelfs verwarmen tot hoge temperaturen van 200°C. Bij Oil & Vinegar vind je alleen extra vierge olijfolies van de eerste persing met een lagere zuurtegraad dan 0,8%.

Een geraffineerde olijfolie heeft een wat hoger rookpunt (rond de 240°C). Dit is alleen lang niet zo gezond als een extra vierge. Bij het raffineren van olijfolie verdwijnen namelijk alle onverzadigde vetzuren, antioxidanten en ontstekingsremmers. Dit zijn nu net de eigenschappen die een extra vierge olijfolie zo gezond maken!

Wat is beter om te bakken, zonnebloemolie of extra vierge olijfolie?

Bij Oil & Vinegar raden we extra vierge aan voor bakken, braden en wokken. Dit vanwege de smaak én de gezondheidsvoordelen.

Zonnebloemolie is een populaire keuze om mee te bakken, maar extra vierge olijfolie heeft veel voordelen. Het bevat gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten en zit bomvol antioxidanten. Daarnaast heeft het die karakteristieke smaak, die je gerechten net dat beetje extra geeft.

We raden het gebruik van geraffineerde olijfolie af om in te bakken. Deze olijfolies hebben geen gezonde eigenschappen meer. Daarnaast zul je proeven dat ze ook een stuk smaaklozer zijn dan extra vierge olijfolie.

Kan je alles bakken in extra vierge olijfolie?

Extra vierge olijfolie is veelzijdig en kun je gebruiken voor iedere bereiding. Het verschilt wel per soort olijfolie hoe je gerecht uiteindelijk smaakt.

Een rijke, extra vierge is heerlijk in lichte baksels. Kies dan bijvoorbeeld voor onze Bonsecco olijfolie. Hiermee kun je prima gerechten verwarmen tot 190°C.

Wil je iets met hogere temperaturen aanpakken? Dan raden wij de Bak- en Braadolijfolie aan. Deze olijfolie is neutraal van smaak: de perfecte basis voor elk gerecht. Je kunt bakken, braden, wokken en zelfs frituren tot 210°C met deze olijfolie.

Vraag gerust advies in een van onze winkels of aan onze klantenservice. Bij Oil & Vinegar hebben we meerdere olijfolies om mee te bakken.