Wat is Balsamico azijn?

Wat is Balsamico azijn?

Balsamico azijn is niet weg te denken uit onze keukens. Smaakvol, veelzijdig én een product met een verhaal. We vertellen je alles wat je moet weten over het goud onder de azijnen!

Balsamico is een azijn dat gemaakt wordt van van druivenmost en wijnazijn. Échte balsamicoazijn komt enkel en alleen uit de provincie Modena in de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna. 

De unieke dikte en intensiteit van de smaak komen voort uit het rijpingsproces en de hoeveelheid druivenmost die wordt gebruikt. Druivenmost is het meest kostbare ingrediënt van balsamico azijn. Dit maakt de smaak voller en de substantie dikker.

De productie: een ambachtelijk proces

Bij Oil & Vinegar worden de druiven voor onze balsamico azijnen zo laat mogelijk geplukt. Zo profiteren ze optimaal van de zon. De druiven worden geperst tot most.

Het most wordt op een laag vuur ingekookt. Dit proces verdampt 30% tot 70% van het vocht. Daarna ondergaat de most een zorgvuldig oxidatieproces. Het wordt vervolgens overgegoten in steeds kleinere houten vaten. 

Deze vaten noem je ook wel 'vaselli'. Je vindt deze vaten op speciale zolders, ookwel ‘acetaia’. De natuurlijke temperatuurschommelingen hier dragen bij aan de verfijnde smaak.

Hoe rijpt balsamico azijn?

Balsamico rijpt in houten vaten. Dit kan in verschillende soorten hout. De keuze van houtsoorten speelt een belangrijke rol in de smaakontwikkeling. Kijk maar:

  • Kastanje en moerbei: Geven een donkere kleur.
  • Es en valse acacia: Bevorderen verzuring.
  • Eik: Ondersteunt het rijpingsproces.
  • Kers: Geeft een zoete smaak.
  • Jeneverbes: Zorgt voor een unieke, harsachtige smaak.

Na jaren rijping ontstaat een laagje in de vaten dat bijdraagt aan de rijke smaak van de azijn. Oude vaten zijn daarom enorm waardevol en worden soms met nieuw hout verstevigd. 

De Travasimethode

Bij onze Balsamico di Modena IGP Silver en Gold wordt de travasimethode toegepast. Jaarlijks wordt de most bijgevuld vanuit een jonger vat in een proces dat bekend staat als decanteren. Deze methode zorgt voor complexe smaken en aroma's.

Kwaliteit en densiteit

Balsamico azijn wordt beoordeeld op basis van densiteit (dikte), rijping en productiemethode. Bij een lage densiteit is de azijn dun en waterig. Dit is ideaal voor dagelijks gebruik. Denk hierbij aan een salade. Een hoge densiteit resulteert in een stroperige structuur en intense smaak. Dit is perfect voor druppels over aardbeien, kaas of zelfs ijs.

Wat betekenen de labels DOP en IGP?

  • DOP (Denominazione di Origini Protetta): Deze exclusieve azijn wordt alleen in Modena geproduceerd en verpakt. Dit heeft strikte controles. Alleen het druivenmost wordt gebruikt, zonder toevoeging van wijnazijn. Deze balsamico is verkrijgbaar in 2 jaartallen: 12 jaar (dit noem je 'tradizionale’) en 25 jaar (dit noem je 'extra vecchio’). 

  • IGP (Indicazione Geografica Protetta): Voor deze balsamico’s mogen ingrediënten van buiten de regio komen.

Bij Oil & Vinegar verkopen we uitsluitend balsamico's met een DOP-label. Het volledige productieproces vindt dus plaats in Modena. Zo garanderen we de allerhoogste kwaliteit. 

Hoe kies je een balsamico die bij je past?

Het kan lastig zijn om de juiste balsamico te kiezen voor jouw gerecht. Daarom hebben we bij Oil & Vinegar een kwaliteitsverdeling gemaakt. We verdelen het onder in rood, brons, zilver en goud.

Zo helpen we je om de perfecte balsamico te kiezen. Onze zilveren variant rijpt voornamelijk in eiken vaten. De gouden variant rijpt in vaten van jeneverbes. Dit levert een unieke smaak op. 

Gebruikstips voor elke densiteit

  • Lage densiteit: Ideaal voor salades, zoals een combinatie van rucola en tomaten.
  • Gemiddelde densiteit: Perfect voor een finishing touch, bijvoorbeeld over carpaccio of caprese.
  • Hoge densiteit: Een paar druppels zijn voldoende voor desserts, zoals aardbeien of vanille-ijs.

Wanneer kies je voor witte balsamico azijn?

Naast donkere balsamico bestaat er ook witte balsamico azijn. Deze doorzichtige variant is ideaal in gerechten waarbij je niet wilt dat de kleur van je gerecht verandert. Niet voor niets is dit een zeer populaire azijn bij topkoks! Ook deze azijn is zeer geschikt voor dagelijks gebruik. 

Kies voor balsamico van Oil & Vinegar

Bij Oil & Vinegar werken we alleen met de beste azijnhuizen in Modena. Al onze balsamico’s worden op natuurlijke en traditionele wijze geproduceerd. Dit betekent dat we geen suiker of andere middelen toevoegen. Dit maakt onze balsamico’s exclusief en van hoge kwaliteit. Ontdek onze unieke balsamico’s en breng je gerechten naar een hoger niveau.