Alles over Italiaanse olijfolie
Italiaanse extra vierge olijfolie wordt beschouwd als een van de allerbeste ter wereld. We vertellen je wat het uniek maakt, een aantal veel voorkomende Italiaanse olijfsoorten en hoe hun olie smaakt. En de beste manieren om Italiaanse olijfolie te gebruiken in je eigen keuken.
Wie olijfolie zegt, zegt Italië. Dat komt omdat het land veel olijfolie produceert. Meer dan 2 miljoen ton per jaar. Maar liefst 80% van de Italiaanse olijfolie wordt in het zuiden van het land geproduceerd. Het land schommelt tussen de tweede en derde plaats van landen met de hoogste olijfolieproductie ter wereld, na Spanje en Griekenland.
Hoe ziet Italiaanse olijfolie eruit?
De ene Italiaanse olijfolie is de andere niet. Dat maakt het moeilijk om in één zin te beschrijven. Italië telt ongeveer 500 soorten olijven. De verschillende soorten olijven en daarmee de smaken en kleuren van olijfolie verschillen sterk per regio. Toch kunnen we een paar conclusies trekken die voor veel Italiaanse olijfoliën gelden.
Hoewel de smaak en het aroma sterk kunnen variëren, hebben Italiaanse olijfoliën meestal de volgende kenmerken:
- Een rijke complexiteit
- Een kruidige en enigszins bittere smaak
- Een aroma van amandelen, artisjokken, rijp fruit, groene bladeren, kruiden en vers gemaaid gras.
- Sommige olijfolies kunnen goudgeel zijn, maar de meeste hebben een meer levendige groene tint.
De kleur, de smaak en de uiterlijke kenmerken zijn deels te danken aan het Italiaanse klimaat. Italië heeft het hele jaar door een mild klimaat. Landen als Spanje hebben vaak veel hogere temperaturen. Dat maakt de olijfolie vaker geel van kleur, fruitig van smaak en nootachtig van geur.
Onderzoek toont aan dat extra vierge olijfolie uit Italië iets meer fytosterol cycloartenal bevat dan olijfolie uit andere landen. Dit plantaardig bestanddeel helpt bij het verlagen van cholesterol en het bevorderen van de gezondheid van hart en bloedvaten.
Soorten olijven die in Italiaanse olijfolie worden gebruikt
Als je op zoek bent naar een Italiaanse olijfolie, kijk dan goed naar de herkomst. Iedere streek kent zijn eigen olijfsoort en dus ook eigen smaken. Veel van de olies op de markt zijn mengsels van verschillende Italiaanse olijfsoorten. Er zijn ook Italiaanse monovariëteiten. Dit zijn olijfolies die slechts één olijfsoort bevatten.
- Moraiolo - Toscane
Moraiolo olijven werden voor het eerst geteeld in Toscane en worden nu in heel Midden-Italië geteeld. Deze olijven zijn zwartviolet van kleur. Hun olie is van een gemiddelde intensiteit, met tonen van artisjok en kruiden. Er zit een aangename bitterheid en kruidigheid in. Moraiolo monovariëteiten hebben de neiging veel gezondheidsbevorderende polyfenolverbindingen te bevatten.
- Coratina - Puglia
Coratina olijven worden vaak geteeld in regio's in Zuid-Italië, zoals Puglia en Basilicata. Deze olijven produceren een olie die intens groen van kleur is. Ze hebben een fruitige smaak met kenmerkende kruidige, bittere en grasachtige tonen. Vaak wordt Coratina olijfolie gebruikt in olijfoliemixen, waardoor de intensiteit wordt afgezwakt. Net als Moraiolo bevat Coratina olijfolie veel polyfenolen. → Bekijk onze Puglia olijfolie met Coratina olijven
- Nocellara - Sicilië
Nocellara olijven worden geteeld in Sicilië. Ze zijn groot en groen. Ze produceren een milde olijfolie die een beetje fruitig en een beetje kruidig is. De olie heeft tonen van vers gras, amandelen en tomaat. Nocellara olijven worden ook vaak als tafelolijven gegeten. → Bekijk onze Nocellara olijfolie
- Leccino - Toscane, Umbrië
Leccino olijven worden in een groot deel van Italië geteeld. Ze zijn een van de meest gebruikte olijven voor Italiaanse olijfolie. Deze olijven zijn groen tot zwart en produceren een olie die mild van smaak en goudkleurig is. Ze hebben een evenwichtig niveau van kruidigheid, bitterheid en fruitigheid en tonen van amandel en artisjok. → Bekijk onze Bonsecco olijfolie gemaakt met Leccino olijven
- Frantoio - Toscane, Umbrië
Frantoio olijven zijn een zeer populaire olijfsoort. Ze worden vaak geteeld in Toscane en Umbrië. Ze produceren een olie die intens groen is. Ze hebben een evenwichtig niveau van fruitigheid, kruidigheid en bitterheid, plus tonen van amandel en vers gras. → Bekijk onze Bonsecco olijfolie met Frantoio olijven
Wanneer gebruik je Italiaanse olijfolie?
Italiaanse olijfolie heeft vaak een krachtige, aangenaam scherpe, peperig-pittige bite met tonen van fruit, gras en aromatische kruiden. Daarom kun je de olijfolie bijna als hoofdonderdeel zien van je gerecht. Het geeft precies die authentieke smaak aan Italiaanse sauzen, pasta's, pesto's en andere klassieke gerechten. Met andere woorden: het past niet gewoon in je gerecht, maar versterkt het!
Een paar ideeën om Italiaanse olijfolie te gebruiken
- Meng warme pasta met een Italiaanse EVOO van hoge kwaliteit en knoflook. Werk af met een snufje parmezaan en versgemalen peper.
- Besprenkel de olijfolie over je tomatensoep of gazpacho. Over het algemeen is scherpe Italiaanse olijfolie een geweldige manier om hartige gerechten kracht bij te zetten.
- Voeg een scheutje toe aan marinades, knoflooksauzen en pesto's om het authentieke Italiaanse smaakprofiel te versterken.
- Giet over stevig vlees of vette vis zoals zalm, makreel of sardines.
- Een klassieker: dip een knapperig stokbrood in een Italiaanse extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit, samen met zout en verse kruiden zoals rozemarijn, tijm en oregano.
- Meng je olijfolie met hoge kwaliteit balsamicoazijn en drizzle over een salade Caprese.
- Druppel het over harde en zachte kazen en gedroogd fruit zoals vijgen.
- Gebruik het in bakgerechten als je een uitgesproken olijfsmaak wilt.
- Sprenkel olijfolie over roomijs en werk af met een klein snufje zeezout
Of je nu een groot liefhebber bent, of het maar af en toe gebruikt: olijfolie uit Italië hoort in je keuken thuis. Onze Italiaanse olijfolie is veelzijdig, van hoge kwaliteit én bovendien enorm lekker.