Zo wordt onze olijfolie gemaakt
Van olijfgaard naar jouw keuken
Hoe wordt olijfolie eigenlijk gemaakt? Olijfolie is het geperste sap van olijven. Het wordt al meer dan 6000 jaar geproduceerd, maar slechts weinig mensen kennen het fascinerende productieproces. Oil & Vinegar werkt uitsluitend met lokale boeren die hun extra vierge olijfolies zélf produceren. We nemen je met trots stap voor stap mee in het proces hoe onze olijfolie gemaakt wordt.
Groei van de olijf
Het verhaal van een goede olijfolie begint bij de olijfboom. De olijfboom bloeit in het voorjaar van april tot en met juni met witte bloesem. In juni groeien de bloemen uit tot olijven, die steeds vleziger worden.
De olijven veranderen vervolgens van kleur: van fel groen naar zachter groen, wat erop wijst dat de rijping is begonnen! Tijdens het rijpingsproces worden de zuren en sappen omgezet in olie. De olijven veranderen nu volledig van kleur.
Plukken van de olijven
Tijd om te plukken! Wist je dat er maar één oogst per jaar is? Dit maakt olijfolie een schaars en kostbaar product! Het is een spannend moment voor de boeren, nu ze het hele jaar hard gewerkt hebben aan de beste verzorging van de bomen.
Voor onze olijfoliën selecteren we alleen de beste olijven. Die worden met de hand geplukt als ze nog nét niet helemaal rijp zijn. Hierdoor zitten ze nog bomvol antioxidanten en vitamines. Niet alleen lekker, maar dus ook hartstikke gezond!
Door de vroege oogst geven de olijven nog niet veel olijfolie af, maar hierdoor krijg je wel de beste olijfolie die je je kunt voorstellen.
Persen van de olijven
Oil & Vinegar selecteert boeren die het gehele olijfolieproces beheren, van boomgaard, pers en verpakken.
Zo is de tijd tussen pluk en pers zo kort mogelijk en blijft de kwaliteit van de olijfolie zo goed mogelijk. Omdat de meeste van onze boeren hun eigen pers hebben, gebeurt dit vaak al binnen 12 uur!
Olijfolie in de winkel
Na het persen wordt de olijfolie direct afgevuld in zuurstof- en lichtvrije flessen of zakken. Zo blijven de verse en rijke smaken zo goed mogelijk behouden!
Kort daarna ligt de olijfolie in onze winkels te wachten op de gelukkige die een kakelvers flesje komt uitkiezen!
Wist je dat...
● Je olijfolie op een donkere plek moet bewaren? Zo blijft de smaak het best behouden. Vandaar dat onze extra vierge olijfolie verpakt is in groen, donker glas.
● Er meer dan 1550 verschillende soorten olijven bestaan en elke olijfsoort een andere karakteristieke smaak heeft?
● De uiteindelijke smaak van de olijfolie afhankelijk is van de grondsoort en de soort olijf?
● Er tussen de 5 en 15 kilo olijven nodig is om 1 liter olijfolie te maken?
● Olijfolie al méér dan 6000 jaar wordt geproduceerd?